Search

Waterfalls in Awash,Ethiopia

(Creating the openings of an energetic catapult; part 4)

27: 12 : 2018De zonsondergang is zo vulkanisch dat ik ren als een hinde langs de watervallen van Awash. Onze diepe verrukking loopt over in gidsen en parkbewoners en samen genieten we van de kracht van de natuur. Als we later bij duisternis nog een avondmaal bestellen komt er nog een jeep toe. Het blijkt een goede vriend te zijn van Ayenew. Beiden hebben elkaar lang niet gezien en ze zijn zo verrast elkaar hier weer te ontmoeten. Het is een blij weerzien en het klikt duidelijk goed tussen beiden. Ik word onmiddellijk voorgesteld door Ayenew als de persoon die veel mediteert en van de natuur houdt. Ik voel me wat ongemakkelijk bij een introductie als deze. Ikzelf leg dit stukje van mezelf nooit zo bloot maar voor Ayenew blijkt dit een goede samenvatting van me te zijn. Y., zijn vriend neemt me even ogenschouwend op en het gesprek vervolgt zich in een levendig Amhaars over de belevenissen tussen hun laatste ontmoeting en nu. Het geeft me de tijd om even te wennen aan het gegeven om mezelf zo open te zien staan. Tot plots Y. zich tot me wendt en zegt ' Ik zit met levensvragen. Kan jij me helpen hierbij?' Ik sta wat perplex met deze wendingen in de avond. Voor de reis voelde ik dat de mannelijke energie aangesproken zou worden en dat er mensen zich bij de reis zouden vervoegen . Echter ik had geen benul hoe dat nu werkelijk vorm zou krijgen. Ik wist enkel uit een steenlegging dat twee vrienden mee in het veld zouden staan en dit waren Ayenew en Nurelegn. Dat Ayenew onbewust en op deze manier meer mensen in het werkzame veld zou zetten, deed mijn hard wild bonsen.

'Wat verlang je?' vraag ik hem.

'Kan je in mijn hand mijn toekomst lezen?'

' Euh nee, tijd is voor mij niet echt iets dat ik bestuur, ik sta wel open voor processen in de mens die een weg zoeken. En ik geloof ook dat we hiervoor hulp vanuit onzichtbare velden kunnen vragen'

Y is niet in het minst ontgoocheld met mijn antwoord en vervolgt 'Luister, ik heb vier vriendinnen waar ik van houd'.

'Oh'.

' Ik houd van ze allemaal, ze hebben allemaal iets bijzonders maar ik weet niet wat te doen en ik wil maar één vrouw en een familie stichten'.

'mmmh… wat maakt deze vrouwen zo bijzonder voor jou?'

'Eentje heeft een mooi lichaam, is echt bloedmooi en is heel op in bed. Een ander is kapitaalkrachtig en wil me alles geven waar ik naar verlang. De derde is heel eerlijk en kijkt in mij. De vierde heeft zo een mooie lach en toont al haar emoties. Diep in mijn hart wil ik de derde omdat ik geloof dat ze me helemaal ziet. Soul, spirit and body!'

'But?'

'We need money to survival. She can't give me this. I know , I am a hardworking man with responsability and money will bring me where I have to be and let me do what i have to do' 'Really? What do you have to do?'

' Luister Krista, ik kom op een leeftijd waarop ik hoor te trouwen. Mijn ouders en vrienden pushen me. In mijn cultuur zorg je voor je vader en je moeder en hoort het dat je je ouders gelukkig maakt met een baby.'

' Is dit het wat je rusteloos maakt ?'

' Ooooh ja, enorm, ik moet een vrouw zoeken en het geeft me zoveel stress'

Ik krijg het gevoel dat deze man vier vrouwen heeft omdat hij zichzelf niet meer vindt in een oude vergaanbare cultuur .

Ik suggereer ' Mogelijks heb je wel iets anders eerst nodig dan uitzoeken welke van de vier vrouwen je geliefde is...'

'Yeah,ik weet dat er iets anders is, maar weet je wat?'

'Nee'

'In mijn cultuur is de eerste prioriteit overleven en daarvoor heb je geld nodig. Met geld kan je alles krijgen'

' Geloof je dit werkelijk?'

'Maar je bent nu geld aan het genereren... zo wat is het probleem?' ( ik wil niet strijden maar eerder vanuit zijn leefwereld bewegen)

'Het verwart me ontzettend. Hoe kan ik nu met mijn hart een vrouw kiezen?'

'Beeld je in dat je prioriteit aan je hart geeft en dat al die positieve energie jou helpt en van daaruit naar je toevloeit wat je werkelijk nodig hebt?'

'Oh no no… that is western talk! Westerns have all and can start to think in this way!'

'Maybe good to know that Im sure that I have less than you… and still I follow my heart and sit here next you'

'Impossible... than you are a miracle. Het is iets heel uitzonderlijks en niet voor iedereen!'

' Ja, ik denk dat je gelijk hebt... het is enkel voor degenen die het echt willen. Wil jij dit echt?'

' yes, but it is impossible'

' Zullen we hulp vragen voor deze kracht in jou aan het universum?'

' Ja !' zegt hij enthousiast. Voor het eerst beginnen de ogen van de man te stralen.

Ik stel een constellatie met stenen voor. Zowel Ayenew als Y kennen dit niet en als ik het in mijn hybride engels tracht uit te leggen, zie ik dat Ayenew het onmiddelijk pakt en het vurig vertaalt in het Amhaars aan Y, zodat ook die mee is met het concept.Vervolgens gaan Ayenew en ik in stille afstemming op zoek naar stenen terwijl Y. eerst zijn werk met zijn toeristen afrond. Ayenew en ik maken een veld van rozenblaadjes en branden onze wierookstokjes in East en West en verbinden ons met elkaar.Naderhand zet Y. zich bij ons en moet nog kwijt :

'Enkel met spirits verbinden verandert niets in materiële laag. God bracht het woord hiervoor. We hebben uit te spreken wat Hij ons brengt, anders heeft leven geen zin'

Ik laat de woorden in de ruimte hangen...


Ik plaats instinctief 'body, soul and spirit en de man in het veld' en wat er daarna gebeurt is haast onmogelijk in woorden te vatten. De stenen beginnen te spreken door de man heen en hij gaat door zo een diepe processen in zichzelf. Na een half uur liggen alle stenen in één lijn... hij is verbonden met elke steen. Ik hoefde niets te doen, enkel af en toe een vraag neer te leggen. De man bracht zichzelf weer in lijn met zichzelf en dit te voelen gaf een zo gelukzalige uitdrukking op zijn gezicht.Als ik hem dan uiteindelijk vertel welke steen wat representeerde lijken handvaten hem aangereikt te zijn en overtuigingen in hem zichtbaar te worden.De volgende ochtend, voor hij weer wegrijdt, komt hij naar me toe en geeft me een knuffel met 'OOOOOh Krista, ik mediteerde de hele nacht en voelde elke steen opnieuw en opnieuw'. Ik lach... wat een mooie eerlijke energie heeft deze man toch! Ik vertel hem oprecht dat ik heel blij ben met onze ontmoeting. Zou hij beseffen hoe belangrijk zijn moed is om het leefbare hier woorden te geven en hierin te bewegen??? Zou hij beseffen dat dit wel eens een veel grotere impact kan hebben dan enkel op zichzelf? Mijn diepe wens om met Ethiopians energetisch te werken wordt alleszins zichtbaar voor mij...


Ik voel hoe een steen van zijn handen in de glijdt 'Deze steen komt van de watervallen, en hoort bij jou' En zo gaan we uit elkaar.


De steen in mijn hand is een teken van het water dat we verder kunnen gaan.Het oog komt in de katapult... de eerste opening is levend aanwezig!


(Later op de reis word ik nog vaak geconfronteerd met personen als Y. De druk van ouders op een huwelijk is hier nog immens en lijdt tot heel veel verwarring in liefde.Vaak, heel vaak zal ik nog stuiten op zowel mannen als vrouwen die anderen 'gebruiken' omdat geld hen zo misleidt en cultuur hen zo verwart. Dat hiervoor zelfs kinderen worden verwekt om de macht van geld te dienen... )


(Wordt vervolgd)

21 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

© 2023 by The Art of Food. Proudly created with Wix.com